octavia II 1.9tdi BLS wymiana chłodnicy proszę o pomoc
witam
czy możliwa jest samodzielna wymiana , bo z tego co widziałem to po odkręceniu 4 śrubek atrapy wiatraka od strony silnika, potem zostają tylko 4 przykręcane do chłodnicy klimatyzacji , 2 węże góra dół , i chłodnice będzie można łatwo wyciągnąć górą bez rozbierania całego przodu.
czy dobrze kombinuje???
jak z odpowietrzaniem układu ???
poprawcie mnie ale o mile zrozumiałem to gableros, chce wymienić chłodnicę chłodziwa która jest 3 z kolei(najgłębiej w komorze) a nie chłodnicę klimy która jest 1 z przodu
o ile mi wiadomo to można to robić samemu ale trzeba wypiąć wszystkie 3 chłodnice naraz
układ sam się odpowietrza
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
nie wiem jak w octavii 2 ale w leonie 2 wymieniałem chlodnice wody bez wyciagania przodu oraz demontażu innych chlodnic. wystarczylo tylko wentylatory z obudową zrzucić
Wymieniałem chłodnicę klimy i czyściłem IC. Z tego co pamiętam, to chłodnicy klimy nie trzeba demontować. Wystarczy, że wyciągniesz IC i masz już ułatwiony dostęp do chłodnicy wody.
Po wyciągnięciu IC wypadałoby go przeczyścić i wymienić uszczelki, bo potem może Ci dmuchać olejem na zewnątrz.
Wymieniałem chłodnicę klimy i czyściłem IC. Z tego co pamiętam, to chłodnicy klimy nie trzeba demontować. Wystarczy, że wyciągniesz IC i masz już ułatwiony dostęp do chłodnicy wody.
Po wyciągnięciu IC wypadałoby go przeczyścić i wymienić uszczelki, bo potem może Ci dmuchać olejem na zewnątrz.
A i demontowałem cały przód dla ułatwienia.
chłodnica wody jest ostatnia (1 od strony silnika) i przykręcona chyba na 4 sruby do chłodnicy IC a nie klimatyzacji (Jak wcześniej mi się wydawało)i z tego co widzę teoretycznie można ją wywalić bez ruszania innych a żeby dostać się do IC to właśnie chłodnice wody należy najpierw zdemontować
przepraszam za pomyłki - to mój pierwszy diesel wieć jestem jeszcze zielony
ps. jak kolega radził przedmucham IC - czy jego demontaż jest bezproblemowy????
Komentarz