octavia II 1.9tdi BLS wymiana chłodnicy proszę o pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MARCIN 1988
    Classic
    • 2013
    • 5

Zamieszczone przez ahmed799
    Zamieszczone przez SMOG_84
    Skoro w zeszłym roku było centrum kraju, w tym roku jest północ, ro ciekawe, czy w przyszłym roku zlocik będzie na południu :twisted:
    Może być za rok, tylko kto podejmie się organizacji??
    Znajdzie się ktoś
  • gableros
    Classic
    • 2012
    • 16
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

witam
    czy możliwa jest samodzielna wymiana , bo z tego co widziałem to po odkręceniu 4 śrubek atrapy wiatraka od strony silnika, potem zostają tylko 4 przykręcane do chłodnicy klimatyzacji , 2 węże góra dół , i chłodnice będzie można łatwo wyciągnąć górą bez rozbierania całego przodu.
    czy dobrze kombinuje???
    jak z odpowietrzaniem układu ???

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zaraz pomyślimy :wink:
      układ chyba się sam odpowietrza

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 12 20:28 ]

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

chłopaki nie tak prędko

poprawcie mnie ale o mile zrozumiałem to gableros, chce wymienić chłodnicę chłodziwa która jest 3 z kolei(najgłębiej w komorze) a nie chłodnicę klimy która jest 1 z przodu
        o ile mi wiadomo to można to robić samemu ale trzeba wypiąć wszystkie 3 chłodnice naraz
        układ sam się odpowietrza
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• jackq77
          Classic
          • 2011
          • 38

nie wiem jak w octavii 2 ale w leonie 2 wymieniałem chlodnice wody bez wyciagania przodu oraz demontażu innych chlodnic. wystarczylo tylko wentylatory z obudową zrzucić

Komentarz

• blind_walker
            RS
            • 2010
            • 4533
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wymieniałem chłodnicę klimy i czyściłem IC. Z tego co pamiętam, to chłodnicy klimy nie trzeba demontować. Wystarczy, że wyciągniesz IC i masz już ułatwiony dostęp do chłodnicy wody.
            Po wyciągnięciu IC wypadałoby go przeczyścić i wymienić uszczelki, bo potem może Ci dmuchać olejem na zewnątrz.

A i demontowałem cały przód dla ułatwienia.
            mkII 20VT (600h worked)
            Roooooomster

Komentarz

• gableros
              Classic
              • 2012
              • 16
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez blind_walker
              Wymieniałem chłodnicę klimy i czyściłem IC. Z tego co pamiętam, to chłodnicy klimy nie trzeba demontować. Wystarczy, że wyciągniesz IC i masz już ułatwiony dostęp do chłodnicy wody.
              Po wyciągnięciu IC wypadałoby go przeczyścić i wymienić uszczelki, bo potem może Ci dmuchać olejem na zewnątrz.

A i demontowałem cały przód dla ułatwienia.
              chłodnica wody jest ostatnia (1 od strony silnika) i przykręcona chyba na 4 sruby do chłodnicy IC a nie klimatyzacji (Jak wcześniej mi się wydawało)i z tego co widzę teoretycznie można ją wywalić bez ruszania innych a żeby dostać się do IC to właśnie chłodnice wody należy najpierw zdemontować
              przepraszam za pomyłki - to mój pierwszy diesel wieć jestem jeszcze zielony
              ps. jak kolega radził przedmucham IC - czy jego demontaż jest bezproblemowy????

Komentarz

Pracuję...